Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Διάλεξη από μέλη της ΕΔΠΙ σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού -Δελτίο Τύπου



 Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η διάλεξη με θέμα «Βασικές Αρχές σε θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας στην Κύπρο», υπό την άψογη διοργάνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού και την ενεργό συμμετοχή της Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης Συγγενικών Δικαιωμάτων, CNR-Cyprus Neighboring Rights Management

Στις 16 Οκτωβρίου, στην αίθουσα Τάσσος Παπαδόπουλος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, παρακολουθήσαμε ένα άρτιο σεμινάριο, η επιτυχία του οποίου στηρίχθηκε στην θεματολογία του, στην μεγάλη και ενθουσιώδη συμμετοχή των δικηγόρων της Λεμεσού και στους καταξιωμένους ομιλητές που συνέβαλαν καθοριστικά στην επιστημονική εγκυρότητά του. 

Στο σεμινάριο, οι συμμετέχοντες αποκόμισαν πολύπλευρη και τεκμηριωμένη ενημέρωση στα πιο καίρια ζητήματα που άπτονται της Πνευματικής Ιδιοκτησίας στην Κύπρο και του νομικού πλαισίου που την διέπει. Μέσα από τις εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών, ενημερώθηκαν για όλες τις τελευταίες εξελίξεις και αποσαφήνισαν συγκεχυμένες έννοιες ή/και παρερμηνείες αναφορικά με το θέμα. 

Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν η κ. Τατιάνα Ελένη Συνοδινού και ο κ. Αχιλλέας Δημητριάδης, οι οποίοι τόνισαν πως η πνευματική ιδιοκτησία είναι πολύ σημαντική για την ανθρώπινη δημιουργικότητα, καθότι διασφαλίζει τη επιβίωση των δημιουργών, τους παρέχει επιπλέον κίνητρα για περαιτέρω δημιουργία και προσφέρει σεβασμό και αναγνώριση του πνευματικού τους κόπου. 

Η κ. Τατιάνα Ελένη Συνοδινού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Νομικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανέπτυξε το θέμα: μουσικά έργα και ερμηνείες στο κυπριακό δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατά την ομιλία της αναφέρθηκε εμπεριστατωμένα στη νομοθεσία, επεξηγώντας ποια έργα και δικαιώματα τυγχάνουν προστασίας και αποζημίωσης, ποιοι είναι οι δικαιούχοι, ποιοι φέρουν την υποχρέωση καταβολής αμοιβής προς τους δικαιούχους, ποιοι δύνανται να ενεργούν εκ μέρους των δικαιούχων και συνέχισε αναλύοντας και άλλα συναφή θέματα. 

Ο κ. Αχιλλέας Δημητριάδης, δικηγόρος, κατά την ομιλία του με θέμα «Η προστασία των μουσικών έργων στην πράξη: Συλλογική διαχείριση και δικαστική προστασία, τόνισε τη σημαντικότητα της σωστής διαχείρισης και το ρόλο των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης. Αναφέρθηκε στα δικαιώματα των ερμηνευτών και εκτελεστών και επεσήμανε τις σωστές προϋποθέσεις της διαχείριση τους από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείριση. Ο κ. Δημητριάδης, ανέπτυξε λεπτομερώς τον τρόπο λειτουργίας της Αρμόδιας Αρχής και τόνισε την ευθύνη που έχουν οι χρήστες προς τη χρήση μουσικών έργων.
Τη διάλεξη χαιρέτησαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού κ. Χάρης Δημητρίου και η διευθύντρια της εταιρείας CNR, κ. Βαλεντίνα Λοϊζίδου. 

Η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις από το κοινό προς τους ομιλητές που οδήγησαν σε ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα και τις προκλήσεις στην εφαρμογή τους στην Κύπρο. Με το τέλος της διάλεξης ακολούθησε δεξίωση, ευγενική χορηγία του Ομίλου PHC Franchised Restaurants. 

Το Δελτίο Τύπου έχει συνταχθεί από τη CNR. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου