Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Διεθνές Συνέδριο “Pluralism or universalism” in international copyright law από το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου με χορηγό επικοινωνίας την ΕΔΠΙ


Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο Δικαίου Πνευματικής Ιδιοκτησίας “Pluralism or Universalism” dilemma in International Copyright Law, υπό την επιστημονική και οργανωτική εποπτεία της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ιδιωτικού Δικαίου, κ. Τατιάνας- Ελένης Συνοδινού, στο οποίο η ΕΔΠΙ ήταν χορηγός επικοινωνίας.
  Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου - 1 Ιουνίου 2018 στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου και σε αυτό συμμετείχαν 23 διακεκριμένοι ομιλητές, τόσο από την Κύπρο, όσο και από 14 άλλες χώρες.
Σε σύντομο χαιρετισμό ο κ. Σπύρος Κόκκινος, Έφορος Εταιρειών και Επίσημος Παραλήπτης της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε τη σημασία του εν λόγω συνεδρίου για τη σύγχρονη κοινωνία, καθώς η πνευματική ιδιοκτησία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην προώθηση της καινοτομίας, στην ανάπτυξη της τέχνης αλλά και της τεχνολογίας. Επιπρόσθετα, ο κ. Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Κύπρου στο σύντομο χαιρετισμό του  συνεχάρη θερμά την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τατιάνα Ελένη Συνοδινού για τη διοργάνωση του διεθνούς συνεδρίου.
Σκοπός του συνεδρίου ήταν η ανάλυση και ο σχολιασμός των σύγχρονων εξελίξεων του δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας υπό μια συγκριτική προσέγγιση. Με την υιοθέτηση της Σύμβασης της Βέρνης πραγματοποιήθηκε μια βασική εναρμόνιση των εθνικών νομοθετικών πλαισίων περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Στο συνέδριο συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, κατά πόσο η επιρροή νέων τεχνολογιών και φαινόμενα περιφερειακών εναρμονίσεων θέτουν σε κίνδυνο το ιδεώδες ενός καθολικά εναρμονισμένου δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας.
Αναλυτικότερα, το συνέδριο αναπτύχθηκε σε τρία μέρη, τα οποία αποτελούνταν από επτά επιμέρους συνεδρίες, ενώ στο τέλος της καθεμιάς, η συζήτηση ανατροφοδοτούνταν από ερωτήσεις του κοινού. Συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος με τίτλο Regional copyright law harmonization: Necessary diversity or incompatibility with international copyright law standards?” συζητήθηκαν θέματα όπως οι εξελίξεις του δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας στην Αφρική, η συμβατότητα του αμερικανικού, του καναδικού και του ενωσιακού δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας με τα πρότυπα της Σύμβασης της Βέρνης, αλλά και η εναρμόνιση του δικαίου με την ενιαία ψηφιακή αγορά στην Ε.Ε.. 
Ακολούθως, κατά το δεύτερο μέρος, The Universalism or Pluralism dilemma in international copyright law makingαναλύθηκε κατά πόσο η καθολικότητα στο διεθνές δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας αποτελεί μια επαρκή λύση. Εξετάστηκε, επίσης, το διεθνές κεκτημένο για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ως βασικό θεμέλιο μιας οικουμενικής προσέγγισης στην κοινωνία της πληροφορίας, καθώς επίσης και συζητήθηκε το εάν η Σύμβαση της Βέρνης αποτελεί το επίκεντρο του οικουμενισμού ή το αντίθετο.
Στο τρίτο μέρος με τίτλο Do the knowledge economy and information society call for a uniform international copyright approach and why?”, οι παρουσιάσεις εστίασαν σε θέματα που αφορούσαν τις περιουσιακές εξουσίες του δημιουργού, την εναρμόνιση του ηθικού δικαιώματος, την έννοια του δημιουργού και τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, το ενδεχόμενο νέων εξαιρέσεων και περιορισμών στο διεθνές δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας, το ζήτημα των συμβάσεων πνευματικής ιδιοκτησίας, το καθεστώς των βάσεων δεδομένων  και τη διάρκεια των πνευματικών δικαιωμάτων. Η προβληματική επιπρόσθετα επεκτάθηκε και σε ειδικότερα ζητήματα περί της προστασίας και επιβολής των πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο, την ρύθμιση της πρόσβασης στα έργα μέσω της πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς και στην ιδιαίτερη σχέση του δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας με το δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η επιτυχής διοργάνωση του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη συνδρομή του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ),  ενώ χορηγοί επικοινωνίας  ήταν η Ένωση Δικαίου Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΔΠΙ), η  νομική ιστοσελίδα Lawspot, οι νομικές εκδόσεις Σάκκουλα Αθήνα-Θεσσαλονίκη και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου