Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Διάλεξη από μέλη της ΕΔΠΙ σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού -Δελτίο Τύπου



 Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η διάλεξη με θέμα «Βασικές Αρχές σε θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας στην Κύπρο», υπό την άψογη διοργάνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού και την ενεργό συμμετοχή της Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης Συγγενικών Δικαιωμάτων, CNR-Cyprus Neighboring Rights Management

Στις 16 Οκτωβρίου, στην αίθουσα Τάσσος Παπαδόπουλος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, παρακολουθήσαμε ένα άρτιο σεμινάριο, η επιτυχία του οποίου στηρίχθηκε στην θεματολογία του, στην μεγάλη και ενθουσιώδη συμμετοχή των δικηγόρων της Λεμεσού και στους καταξιωμένους ομιλητές που συνέβαλαν καθοριστικά στην επιστημονική εγκυρότητά του. 

Στο σεμινάριο, οι συμμετέχοντες αποκόμισαν πολύπλευρη και τεκμηριωμένη ενημέρωση στα πιο καίρια ζητήματα που άπτονται της Πνευματικής Ιδιοκτησίας στην Κύπρο και του νομικού πλαισίου που την διέπει. Μέσα από τις εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών, ενημερώθηκαν για όλες τις τελευταίες εξελίξεις και αποσαφήνισαν συγκεχυμένες έννοιες ή/και παρερμηνείες αναφορικά με το θέμα. 

Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν η κ. Τατιάνα Ελένη Συνοδινού και ο κ. Αχιλλέας Δημητριάδης, οι οποίοι τόνισαν πως η πνευματική ιδιοκτησία είναι πολύ σημαντική για την ανθρώπινη δημιουργικότητα, καθότι διασφαλίζει τη επιβίωση των δημιουργών, τους παρέχει επιπλέον κίνητρα για περαιτέρω δημιουργία και προσφέρει σεβασμό και αναγνώριση του πνευματικού τους κόπου. 

Η κ. Τατιάνα Ελένη Συνοδινού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Νομικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανέπτυξε το θέμα: μουσικά έργα και ερμηνείες στο κυπριακό δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατά την ομιλία της αναφέρθηκε εμπεριστατωμένα στη νομοθεσία, επεξηγώντας ποια έργα και δικαιώματα τυγχάνουν προστασίας και αποζημίωσης, ποιοι είναι οι δικαιούχοι, ποιοι φέρουν την υποχρέωση καταβολής αμοιβής προς τους δικαιούχους, ποιοι δύνανται να ενεργούν εκ μέρους των δικαιούχων και συνέχισε αναλύοντας και άλλα συναφή θέματα. 

Ο κ. Αχιλλέας Δημητριάδης, δικηγόρος, κατά την ομιλία του με θέμα «Η προστασία των μουσικών έργων στην πράξη: Συλλογική διαχείριση και δικαστική προστασία, τόνισε τη σημαντικότητα της σωστής διαχείρισης και το ρόλο των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης. Αναφέρθηκε στα δικαιώματα των ερμηνευτών και εκτελεστών και επεσήμανε τις σωστές προϋποθέσεις της διαχείριση τους από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείριση. Ο κ. Δημητριάδης, ανέπτυξε λεπτομερώς τον τρόπο λειτουργίας της Αρμόδιας Αρχής και τόνισε την ευθύνη που έχουν οι χρήστες προς τη χρήση μουσικών έργων.
Τη διάλεξη χαιρέτησαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού κ. Χάρης Δημητρίου και η διευθύντρια της εταιρείας CNR, κ. Βαλεντίνα Λοϊζίδου. 

Η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις από το κοινό προς τους ομιλητές που οδήγησαν σε ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα και τις προκλήσεις στην εφαρμογή τους στην Κύπρο. Με το τέλος της διάλεξης ακολούθησε δεξίωση, ευγενική χορηγία του Ομίλου PHC Franchised Restaurants. 

Το Δελτίο Τύπου έχει συνταχθεί από τη CNR. 



Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Δελτίο Τύπου εκδήλωσης «Η πνευματική ιδιοκτησία μεταξύ πολιτισμού και εμπορίου»


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2018 η εκδήλωση «Η πνευματική ιδιοκτησία μεταξύ πολιτισμού και εμπορίου», την οποία συνδιοργάνωσαν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και η Ένωση Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας Κύπρου (ΕΔΠΙ) σε συνεργασία με το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. 


Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση, ο κ. Παύλος Παρασκευά, Διευθυντής Πολιτιστικών Υπηρεσιών,  Γενικός Γραμματέας της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, αναφέρθηκε στην σημασία της πνευματικής ιδιοκτησίας ως παράγοντα ενδυνάμωσης της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και στην ανάγκη ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς και στις δράσεις των Πολιτιστικών Υπηρεσιών για την ενίσχυση των δημιουργών και καλλιτεχνών σε όλα τα επίπεδα. 

Ο κ. Σπύρος Κόκκινος, Έφορος Εταιριών και Επισήμου Παραλήπτη, στο δικό του χαιρετισμό σημείωσε την αυξημένη σημασία που απέκτησε ο κλάδος της πνευματική ιδιοκτησίας ιδιαίτερα τα τελευταία 10 χρόνια στην κυπριακή έννομη τάξη, στη διττή φύση της πνευματικής ιδιοκτησίας μεταξύ πολιτισμού και εμπορίου, καθώς και σε πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις, ενώ  εστίασε στην προστασία του έργου ως άϋλο εμπορικό αγαθό ιδιαίτερης αξίας στη σύγχρονη οικονομία.

  Η κ. Έλενα Θεοδούλου-Χαραλάμπους, Μορφωτική Λειτουργός Α’ Π.Υ., Σημείο Επαφής για την Σύμβαση της UNESCO για την Προστασία και Προώθηση της Πολυμορφίας των Πολιτιστικών Εκφράσεων, τόνισε το ρόλο της πνευματικής ιδιοκτησίας στη σύγχρονη εποχή και την ανάγκη αποτελεσματικής και ουσιαστικής προστασίας των δημιουργών, καθώς και την αυξημένη σημασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στον πολιτισμό και την παιδεία.
 Η κ. Τατιάνα Ελένη Συνοδινού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και Πρόεδρος της ΕΔΠΙ  σημείωσε στον χαιρετισμό της ότι  η  ανάδειξη της μοναδικότητας της πνευματικής ιδιοκτησίας,  ως μιας ιδιαίτερης  μορφή ιδιοκτησίας που, μεταξύ πολιτισμού και εμπορίου, στοχεύει παράλληλα στην οικονομική αξιοποίηση των έργων του πνεύματος και στην επίτευξη ευρύτερων πολιτιστικών στόχων, κρίνεται σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ γιατί  κυρίαρχα τεχνολογικά πρότυπα και οι συνήθειες του Διαδικτύου, εμφανίζουν την πνευματική ιδιοκτησία μια «ενοχλητική πολυτέλεια», ενώ συχνά  καταγγέλλεται ότι η π.ι., με τους περιορισμούς που επιβάλλει, λειτουργεί ως φρένο στην ελευθερία της διαδικτυακής έκφρασης, στο δικαίωμα στην παιδεία και στο δικαίωμα συμμετοχής στον πολιτισμό, αλλά ακόμη και ως εμπόδιο στην επιχειρηματική ελευθερία των παρόχων διαδικτυακών υπηρεσιών. 

Στο πρώτο μέρος  της εκδήλωσης, το οποίο συντόνισε ο κ. Philippe Jougleux, Αναπληρωτής Καθηγητής, Νομική Σχολή, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ιδρυτικό Μέλος ΕΔΠΙ, αναπτύχθηκαν  θεματικές που άπτονται της πολιτιστικής και ηθικής διάστασης της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, με επίκεντρο τη σύζευξη ή τη σύγκρουση οικονομικών και πολιτιστικών επιδιώξεων. 


Ο κ. Σώζος Θεοδούλου, Πρόεδρος ECTA, Ειδικός Επιστήμονας - Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus,  Μέλος ΕΔΠΙ, ανέπτυξε το ζήτημα των εξαιρέσεων ως μοχλό ανάπτυξης πολιτισμικής παραγωγής.  Ειδικότερα, ανέπτυξε το εθνικό πλαίσιο και τις προτεινόμενες από την Πρόταση Οδηγίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά εξαιρέσεις, ενώ τόνισε την ανάγκη καθιέρωσης υποχρεωτικών εξαιρέσεων και περιορισμών.
Στη συνέχεια ο κ. Κωνσταντίνος Παπαντωνίου, Δικηγόρος, Μέλος ΕΔΠΙ, παρουσίασε τις εξαιρέσεις του Ν. 59/1976 που δύναται να αποτελέσουν βάση για αναπαραγωγή έργων με στόχο τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, τις  προτεινόμενες από την Πρόταση Οδηγίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά εξαιρέσεις και την ανάγκη αρμονικής εξισορρόπησης της πνευματικής ιδιοκτησίας με το δικαίωμα στην παιδεία και στον πολιτισμό.  Κατόπιν η κ. Νικολέττα Επαμεινώνδα, Δικηγόρος, Ιδρυτικό Μέλος ΕΔΠΙ παρουσίασε τις εξουσίες του ηθικού δικαιώματος του δημιουργού, αναλύοντας τη δικαιολογητική και νομική του βάση, με έμφαση στο πως η αναγνώριση της πατρότητας και η ακεραιότητα του έργου προστατεύονται στην Κύπρο και ευρύτερα σε χώρες του κοινοδικαίου.
Στο τέλος της πρώτης ενότητας, η κ. Τατιάνα  Ελένη Συνοδινού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια,  Τμήμα Νομικής,  Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ιδρυτικό μέλος/Πρόεδρος της ΕΔΠΙ ανέπτυξε εάν το  νέο συγγενικό δικαίωμα των εκδοτών τύπου που προτείνεται στο άρθρο 11 της Πρότασης Οδηγίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά μπορεί να δώσει μια ικανοποιητική απάντηση  στο πρόβλημα της βιωσιμότηγας του διαδικτυακού τύπου, εξασφαλίζοντας συνθήκες πολυφωνίας, ή εάν, αντίθετα θα λειτουργήσει ως φρένο στη ελευθερία της πληροφόρησης εις βάρος του πλουραλισμού.

 Στο δεύτερο μέρος, το οποίο συντόνισε η κ. Ελένη Παπαχαραλάμπους, Δικηγορική Εταιρία «Κούσιος Κορφιώτης Παπαχαραλάμπους ΔΕΠΕ», Δικηγόρος, μέλος ΕΔΠΙ,  παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις του κυπριακού και ευρωπαϊκού δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας με έμφαση στο έργο ως οικονομικό και εμπορικό αγαθό.


 Ο κ. Ανδρέας Χριστοφόρου, Δικηγόρος, Ιδρυτικό Μέλος ΕΔΠΙ, ανέπτυξε την προστασία της φωτογραφίας στο κυπριακό και ευρωπαϊκό δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας, εστιάζοντας στις προϋποθέσεις προστασίας αλλά και στο ποιος είναι ο δικαιούχος. Κατόπιν,  ο κ. Αχιλλέας Δημητριάδης,  Δικηγόρος, Ιδρυτικό Μέλος ΕΔΠΙ παρουσίασε την προστασία του λογισμικού στη νομολογία του Δικαστηρίου της ΕΕ.  Ο κ. Δημητριάδης ανέπτυξε τις ιδιαιτερότητες του λογισμικού ως έργο με μεγάλη οικονομική αξία, τα δικαιώματα και τις εξαιρέσεις , καθώς και αναφέρθηκε εκτενώς σε σχετική  ενωσιακή νομολογία.
 Ο κ. Philippe Jougleux, Αναπληρωτής Καθηγητής, Νομική Σχολή, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ιδρυτικό Μέλος ΕΔΠΙ, παρουσίασε το επικείμενο άρθρο 13 της Πρότασης Οδηγίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά Στην ομιλία του με τίτλο «Χρήση προστατευόμενου περιεχομένου από παρόχους υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας» ο κ. Jougleux αναφέρθηκε στις προκλήσεις από την εισαγωγή της νέας διάταξης και τις έντονες αντιπαραθέσεις σχετικά με το εάν αυτή είναι αναγκαία ή εάν, αντίθετα, θα επιβαρύνει υπερβολικά τους παρόχους υπηρεσιών φιλοξενίας και θα περιορίσει την ελευθερία της διαδικτυακής έκφρασης, ενώ σημείωσε ότι μηχανισμοί αναγνώρισης περιεχομένων που προστατεύονται με πνευματικά δικαιώματα χρησιμοποιούνται ήδη από παρόχους όπως η Youtube.
Κατόπιν, η κ. Πολύμνια Λευτέρη, Δικηγόρος, Ιδρυτικό Μέλος ΕΔΠΙ,  αναφέρθηκε στο ενωσιακό και εθνικό πλαίσιο για τη συλλογική διαχείριση της πνευματικής ιδιοκτησίας και σημείωσε ότι η συλλογική διαχείριση των δικαιωμάτων, διευκολύνει την παρακολούθηση των χρήσεων των δικαιωμάτων που γίνεται, επιβάλλει τους όρους της αδειοδότησης της χρήσης, διαπραγματεύεται και εισπράττει τα αντίστοιχα δικαιώματα και τα διανέμει στους δικαιούχους. Όπως τόνισε, η  πνευματική ιδιοκτησία μπορεί ευκολότερα σήμερα από ποτέ, να γίνει αντικείμενο κλοπής, ιδιοποίησης και παράνομης χρήσης. Για να μπορέσει να συνεχίσει να υπάρχει, να παράγεται και να προάγεται, απαιτείται από όλους μας  ο σεβασμός, η προστασία και η νενομισμένη χρήση της, μέσω της αδειοδότησης και της καταβολής εύλογης αμοιβής στους δικαιούχους της.
 Τέλος, η κ. Χαρά Τόκα, Δικηγόρος Αθηνών, Μέλος ΕΔΠΙ, ανέπτυξε το ζήτημα της χρονικής διάρκεια της πνευματικής ιδιοκτησίας. Η κ. Τόκα αναφέρθηκε ευρύτερα στην προβληματική της κατάλληλης χρονικής διάρκειας προστασίας και στην τάση επέκτασης της διάρκειας που επικράτησε διεθνώς τα τελευταία χρόνια, ενώ ανέλυσε τις σχετικές διατάξεις του Ν. 59/1976.

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Η πνευματική ιδιοκτησία μεταξύ πολιτισμού και εμπορίου»


«Η πνευματική ιδιοκτησία μεταξύ πολιτισμού και εμπορίου»


Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 (17.45-20.45 μ.μ.).

(Εθνική Τράπεζα Ελλάδος Κύπρου,  Αρχ. Μακαρίου Γ΄ 15)


Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και η Ένωση Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας Κύπρου (ΕΔΠΙ)  σε συνεργασία με το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου σας προσκαλούν στην επιστημονική εκδήλωση με θέμα  «Η πνευματική ιδιοκτησία μεταξύ πολιτισμού και εμπορίου», η οποία θα λάβει χώρα στις 12 Νοεμβρίου 2018.

Η εκδήλωση χωρίζεται σε δυο μέρη. Στο πρώτο μέρος θα αναπτυχθούν επιμέρους θεματικές της πολιτιστικής και ηθικής διάστασης της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, με επίκεντρο τη σύζευξη ή τη σύγκρουση οικονομικών και πολιτιστικών επιδιώξεων. Στο δεύτερο μέρος αναπτυχθούν οι εξελίξεις του κυπριακού και ευρωπαϊκού δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας με έμφαση στο έργο ως οικονομικό και εμπορικό αγαθό.

 Η εκδήλωση προσφέρει μια πολύτιμη ευκαιρία σε δικηγόρους, νομικούς συμβούλους, δικαστές, ερευνητές, ακαδημαϊκούς, φοιτητές,  καλλιτέχνες, δημιουργούς, εκδότες, εκπροσώπους Τύπου, κρατικές αρχές και πλήθος ιδιωτικών φορέων να ενημερωθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις του δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο υπό το πρίσμα της διπλής διάστασης της πνευματικής ιδιοκτησίας ως πολιτιστικού και οικονομικού αγαθού.
          
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μέσω email στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΕΔΠΙ: edpicyprus@gmail.com.  Βλ. επίσης : http://edpicyprus.blogspot.com