Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Διεθνές συνέδριο της ALAI στη Βόννη



Στις 19 Ιουνίου 2015 ολοκληρώθηκε το ετήσιο επιστημονικό συνέδριο της ALAI, το οποίο φέτος έλαβε χώρα στη Βόννη, με αφορμή τον εορτασμό 50 ετών από την θέσπιση του γερμανικού νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας του 1965.
Το θέμα του συνεδρίου "Remuneration for the use of works, Exclusivity vs. Other Approaches" ήταν ιδιαίτερα επίκαιρο. Το βασικό ερώτημα το οποίο κλήθηκαν να αναλύσουν οι  ομιλητές  (ακαδημαϊκοί, δικηγόροι, δημιουργοί, WIPO, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) είναι το κατά πόσο η αποκλειστικότητα που χορηγείται από το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας ως μια ιδιαίτερη μορφή ιδιοκτησίας εξακολουθεί να αποτελεί τον κατάλληλο, και ενδεχομένως πιο δίκαιο, τρόπο ανταμοιβής του δημιουργού στην ψηφιακή εποχή ή εάν εναλλακτικοί τρόποι και μοντέλα αμοιβής, όπως η εύλογη αμοιβή, είναι ενδεχομένως πιο αποδοτικοί και αποτελεσματικοί τρόποι ανταμοιβής ή αποζημίωσης του δημιουργού και του ερμηνευτή για ορισμένες χρήσεις των έργων.

Η έννοια της εύλογης αμοιβής και τα διαφορετικά καθεστώτα εύλογης αμοιβής στην Ευρώπη, το δικαιικό πλαίσιο των συμβάσεων πνευματικής ιδιοκτησίας και μια ενδεχόμενη ρύθμιση αυτών ώστε ο δημιουργός, ο οποίος είναι συχνά  το ασθενέστερο μέρος, να απολαμβάνει ουσιαστική προστασία, η ανάπτυξη συμβατικών εργαλείων που να προάγουν την ανοιχτή πρόσβαση στο πεδίο των επιστημονικών δημοσιεύσεων,  οι υποχρεωτικές άδειες, ο ρόλος των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και ο ρόλος των διαμεσολαβητών σε μια δίκαιη κατανομή των εσόδων από την διαδικτυακή εκμετάλλευση των έργων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.
Η Κύπρος εκπροσωπήθηκε για πρώτη φορά επίσημα στην ALAI από τη  ΕΔΠΙ, η οποία αποτελεί το εγκεκριμένο παράρτημά της στην Κύπρο, από την κ. Τατιάνα Συνοδινού, Πρόεδρο της ΕΔΠΙ και τον  κ. Philippe Jougleux, μέλος του ΔΣ της ΕΔΠΙ. . 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου