Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Δελτίο τύπου της ΕΔΠΙ για την Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας





ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ (ΕΔΠΙ)

 


Λευκωσία, 26 Απριλίου 2015

«Οι λαοί υπολογίζονται από την λογοτεχνία τους.  Ένας στρατός 2 εκατομμυρίων ανθρώπων περνά και χάνεται, μια Ιλιάδα  μένει. Ο Ξέρξης έχει τον στρατό, αλλά όχι το δικό του έπος. Η Ελλάδα είναι μικρή εδαφικά, αλλά μεγάλη χάρη στον Αισχύλο. Η Ρώμη είναι απλά μια πόλη. Αλλά χάρη στον Τάκιτο, στον Λουκρήτιο, στον Βιργίλιο, στον Οράτιο και στον Ιουβενάλη  κατακτά τον κόσμο. Εάν αναφέρετε την Ισπανία, εμφανίζεται ο Θερβάντες. Εάν μιλήσετε για την Ιταλία, αναδύεται ο Δάντης. Εάν μνημονεύσετε την Αγγλία, παρουσιάζεται ο Σαίξπηρ. Κάποιες στιγμές η λάμψη της Γαλλίας ταυτίζεται με το φως του Βολταίρου…. Το φως είναι στα  βιβλία. Αφήστε τα βιβλία ορθάνοιχτα. Αφήστε τα να λάμψουν, αφήστε τα να δράσουν !». 

Με τα λόγια αυτά, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος συγγραφέας Victor Hugo κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Λογοτεχνικού Συμποσίου στο Παρίσι το 1878. Το ίδιο έτος με πρωτοβουλία και υπό την προεδρία του Hugo ιδρύθηκε η Διεθνής Λογοτεχνική και Καλλιτεχνική Ένωση  ALAI (Association Littéraire et Artistique Internationale). Βασικός στόχος της Ένωσης υπήρξε η προώθηση ενός διεθνούς πλαισίου προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Ο  ανθρωπιστής Hugo υπήρξε υπέρμαχος της πνευματικής ιδιοκτησίας, την οποία θεωρούσε ως θεμελιώδη εγγύηση για την ελευθερία των δημιουργών, οι οποίοι χάρη στην οικονομική ανταμοιβή που το δίκαιο αυτό τους χορηγεί δύνανται να εκφράζονται και να δημιουργούν ελεύθεροι χωρίς τα δεσμά της εξάρτησης από την κρατική ή  την ιδιωτική χορηγία. 

137 χρόνια μετά από τον παθιασμένο εναρκτήριο λόγο του Hugo και 129 χρόνια από την  υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης, πυρήνα της διεθνούς προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, στην οποία επίσης πρωτοστάτησε ο Hugo και η ALAI, η πνευματική ιδιοκτησία γνωρίζει περισσότερες προκλήσεις, αντιφάσεις και αμφισβητήσεις από ποτέ. 

Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας, η Ένωση Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας Κύπρου (ΕΔΠΙ), το επίσημο εθνικό τμήμα της ALAI στην Κύπρο, σημειώνει τον ιστορικό ρόλο της πνευματικής ιδιοκτησίας στην παγκόσμια πολιτιστική δημιουργία. Τα έργα του πνεύματος δεν είναι απλά εμπορικά ή καταναλωτικά αγαθά, αλλά η μετουσίωση της έκφρασης της προσωπικότητας του δημιουργού τους και κομμάτι του πολιτισμικού γίγνεσθαι. Η πνευματική ιδιοκτησία είναι ανθρώπινο δικαίωμα και υπήρξε μια πολύτιμη κατάκτηση των δημιουργών. Ο σεβασμός στην πνευματική ιδιοκτησία είναι σεβασμός στην ανθρώπινη προσωπικότητα  και στον παγκόσμιο πολιτισμό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου